NYAF ve TTR Kablo Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde çok farklı alanlarda kabloların kullanımına ihtiyaç duyulmakta olup kabloların pek çok farklı türü bulunmaktadır. NYAF kablolar farklı türleri ve sağladıkları avantajlarla son dönemlerde kullanımı sıklıkla tercih edilen kabloların başında gelmektedir. Bakırdan 0,5-500 milimetrekareye kadar olan kesitlerde ince, çok telli ve B grubu tellerden üretilip yalıtkan olarak termoplastik kullanılmakta olan kablo türü NYAF kablo olarak adlandırılmaktadır. Çok telli ya da ince tek gövdeli yapıda olabilen NYAF kabloların 0,5 - 500 milimetrekare aralığındaki kesitlerde üretilmesi mümkündür. İç tesisat uygulamalarında kullanım sıklığı NYA kablolara oranla daha az olan NYAF kablolar ortalama 105 dereceye kadar ısıya direnç gösterebilmektedirler.
İnce bir yapıya sahip olmalarına karşın NYAF kabloların yapılarında birçok farklı tel bulunur. Doğru alanlarda ve doğru amaca yönelik kullanılması durumunda NYAF kablolar oldukça verimlidirler. Ancak NYAF kablolardan üst düzey performans elde edilebilmesi için seçim aşamasında NYAF kabloların tüm özelliklerine detaylıca hakim olunması ve bu sayede hatalı kablo seçiminden kaynaklanan sorunlar yaşanmasının önüne geçilmesi mümkün olmaktadır.
Topraklama kablosu olarak da adlandırılan NYAF kablolar oldukça geniş bir kullanım alanına sahip bulunmaktadır. NYAF kablolar özellikle otomatik kumandaların terminal bağlantılarında taşınabilir ve hareketli cihazların bağlantılarında, elektrik panolarının içerisinde, nemli alanlarda farklı kablo kanallarının içerisinde kullanılabilmektedir. NYAF kabloların kullanım alanları genellikle kuru yerlerde, sıvaların altında ve üstünde, panolardaki kumanda devrelerinde yoğunlaşmaktadır. Esneklik isteyen işlerde de kullanılmaya uygun bir yapıda olan NYAF kablolar elektrik ve elektronik ürünlerin montajında en sık kullanılan kablolardan biri olma özelliğine sahiptir.
NYAF kablolar hareketli cihazlarda kullanılabildikleri gibi sabit alanlarda ve panoların içerisinde de kullanılabilecek şekilde üretilmişlerdir. Eğer NYAF kablo sıva dışı kullanılacaksa ayrıca bir koruma kullanılarak daha uzun bir kullanım ömrüne sahip olması sağlanabilmektedir. İnce ve esnek yapılı olmaları büyük bir avantaj haline geldiğinden NYAF kablolar esneklik gerektiren uygulamalarda da sıklıkla tercih edilmektedirler. Aynı zamanda NYAF kablo türleri otoparklarda, bodrumlarda ya da benzer özelliklerdeki alanlarda kroşe ile sabitlenerek veya kablo kanallarının içerisinde kullanılabilirler. Dış alan kullanımlarında NYAF kablolardan seyyar kablo olarak yararlanılması da mümkün olmaktadır.
Kablo Seçimi Uygulama Alanına ve Amacına Göre Yapılmalıdır
Çok sayıda ince bakır telin bir araya getirilmesi ve PVC ile kaplanarak oluşturulan iletkenlerin, PVC kılıfla bir araya getirilip aralarının PVC dolguyla doldurulduğu kablolara TTR kablo denilmektedir. TTR kablolar aynı zamanda NYAF kablolar topluluğu olarak da ifade edilebilmektedir. TTR kabloların yapısında PVC ile kaplı farklı sayılarda iletkenin bulunması söz konusu olabilir. PVC kabloların her bir damarı da kendi içerisinde birçok sayıda iletken tel barındırır. Kullanım alanına ve amacına uygun özelliklere sahip TTR kablo çeşitlerinden biri seçildiği takdirde TTR kabloların kullanımından en üst düzeyde performansın elde edilmesi mümkün olmaktadır.
Dış yapıları itibarıyla ince bakır telden imal edilen TTR kablolar PVC kaplama özelliğine sahiptirler. TTR kabloların sınıflandırılması içlerinde bulunan kablo sayısına ve kabloların üzerindeki kesit miktarına göre yapılabilmektedir. 1.5 mm kesiti ve içinde 2 damara sahip olan TTR kablolar 2x1 5TTR kablo olarak adlandırılmaktadır. Kabloların içerisinde bulunmakta olan damar sayısı kabloların dayanıklılığının bir göstergesi olarak kabul edildiğinden kablo seçimi yapıldığı esnada emniyet ve TTR kablo akım taşıma kapasiteleri göz önünde bulundurulması dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında gelmektedir. Kabloların damar sayısının fazla olması güvenlik açısından da verim açısından da son derece önemli bir avantaj olma özelliğine sahiptir. Bununla birlikte TTR kabloların akım taşıma kapasiteleri kablonun üretiminde kullanılan malzemelere ve damar sayısına göre 3 - 32 A aralığında farklılık sergileyebilmektedir.
Esnek bir kullanım alanına sahip olan TTR kablolar sahip oldukları yapısal özellikler nedeniyle elektrik sektöründe son derece yaygın bir şekilde kullanılabilmektedir. TTR kabloların kullanım alanı ile uygun kesitlere sahip olmaları gerekmektedir. Genellikle TTR kablolar seyyar kablo olarak elektrik tesisatını zorlayacak özelliklere sahip olmayan ıslak ve nemli alanlarda, ana elektrik tesisatında bulunmamakla birlikte sonradan çekilen aydınlatma tesisatlarında, tesisata ekleme yapılması ihtiyacı oluşan yerlerde, elektronik aletlerin iç mekanizmalarında ve enerjisinin sağlandığı kablolardan yüksek bir performans ile kullanılabilmektedirler.
TTR kablolar PVC izolasyonuna sahip olduğundan güvenli olarak kabul edilmektedirler. TTR kablolar genellikle evlerde kullanılan malzemelerde tercih edilmekle birlikte mekanik zorlanmanın en az düzeyde olduğu elektrik tesisatlarında da kullanılabilirler. TTR kablolar şantiyelerde, ek tesisat çekilmesi gerekliliği oluşan durumlarda ve uzatma kablolarında kullanılabildiği gibi mekanik zorlanmanın daha az seviyede olduğu nemli ve ıslak alanlarda da kullanılabilmektedirler. Bununla birlikte kullanılacak olan TTR kablosunun kesit alanları özenle seçilmeli ve seçim aşamasında kablonun uzunluğu ve beslenecek olan yükün büyüklüğü dikkate alınmalıdır. Bu değerlerin en doğru şekilde belirlenebilmesi için de gerilim düşümü hesabının yapılması ve kabloların akım taşıma kapasitesinin kontrol edilmesi gerekmektedir. TTR kablolar hafif mekanik zorlanmanın söz konusu olduğu elektrik bağlantılarına sahip olan ev aletlerinde de kullanılabilmektedir.