NYAF ile NYA Kablo Arasındaki Fark Nedir?
Yüksek ya da zayıf akımda kullanılmak üzere üretilen, hem damarları hem dış kısmı elektrik akımına karşı yalıtılmış olan ve içerisinde metal iletken bulunan tellere kablo adı verilir. Kabloların içerisinde bir ya da birden fazla sayıda iletken malzeme bulunur. Bu iletken malzemeler yalıtım malzemeleri kullanılarak kaplanır. Kablolar, elektronların geçip elektrik akımını oluşturmakta oldukları iletken kısımla elektriğin güvenli bir şekilde akmasını sağlamak amacına yönelik olarak iletken telin sarıldığı plastik bir malzeme olan yalıtkan kısımdan meydana gelirler. Yalıtkan malzemeler kabloların herhangi bir atmosferik olaydan etkilenmesi riskini minimize eder. Ayrıca kablolar döşendikleri alanda su, rutubet, hava koşulları ve kimyasal etkenler gibi durumlara maruz kaldıklarında da korunmaları mümkün olur.
NYAF Kablo Özellikleri
Kablolar günümüzde pek çok farklı alanda kullanımına en çok ihtiyaç duyulan ürünlerin başında gelir. Elektronik cihazlardan apartman tesisatlarına kadar birçok alanda farklı özelliklere sahip kablolar kullanılırlar. Son dönemlerde en çok kullanılan kablolardan biri NYAF kablolardır. Yapılarında birçok farklı tel barındıran NYAF kablolar ince bir yapıya sahiptirler. Farklı özelliklere sahip olan NYAF kablolar doğru alanlarda ve doğru amaca yönelik olarak kullanıldıklarına birçok avantaj sağlarlar. Bu avantajlardan üst düzeyde yararlanılabilmesi için NYAF kabloların özelliklerine mutlaka hakim olunmalıdır. Böylece yanlış kablo seçimi yapılmasından dolayı karşı karşıya kalınabilecek sorunların engellenmesi mümkün olabilir.
Bakırdan 0,5-500 milimetrekareye kadar olan kesitlerde ince, çok telli ve B grubu tellerden üretilen, yalıtkan olarak ise termoplastik kullanılan kablo türüne NYAF kablo denilir. İnce tek gövdeli ya da çok telli olabilen NYAF kablolar 0,5 - 500 milimetrekare aralığındaki kesitlerde üretilebilirler. Ortalama 105 dereceye kadar ısıya direnç gösterebilen NYAF kablolar iç tesisat uygulamalarında NYA kablolar kadar sık kullanılmazlar. Ancak bodrumlarda, otoparklarda ya da benzeri özelliğe sahip alanlarda kablo kanallarının içerisinde ya da kroşe ile sabitlenerek kullanılabilirler. NYAF kablolar aynı zamanda dış alan kullanımlarında seyyar kablo olarak da kullanılabilirler.
Topraklama kablosu olarak kullanılabilen NYAF kablolar otomatik kumandaların terminal bağlantılarında, elektrik panolarının içerisinde, taşınabilir ve hareketli cihazların bağlantılarında, nemli alanlarda da farklı kablo kanalları içerisinde farklı ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak kullanılabilirler. Genelde kuru yerlerde, panolardaki kumanda devrelerinde, sıvaların altında ve üstünde NYAF kabloların kullanımı tercih edilir. NYAF kablolar esneklik isteyen işlerde de kullanılmakta olup elektrik ve elektronik ürünlerin montajı en çok kullanıldıkları alanların başında gelir.
Hareketli cihazlarda kullanılabilen NYAF kablolar hem panoların içerisinde hem sabit alanlarda kullanım amacına yönelik olarak üretilmiş bir kablo türüdür. Sıva dışı kullanımlarında ayrıca bir koruma kullanımı kullanım ömrünün uzamasını sağlayabilir. NYAF kabloların en büyük avantajlarından biri ince ve esnek yapılı olmalarıdır. Bu sayede esneklik gerektiren uygulamalarda sıklıkla kullanılırlar.
NYA Kabloların Özellikleri
Alçak gerilim kablosu olan NYA kablolar kılıfsız ve izoleli olarak dizayn edilirler. NYA kablolar 0,5 - 10 milimetrekare arasında tek telli, 10 - 400 milimetrekare arasında ise çok telli yapıya sahip olacak şekilde üretilebilirler.
Kablolar özellikle yüksek sıcaklığın söz konusu olduğu kullanım alanlarında güvenlik açısından önemli bir görev üstlenirler. Elektrik kaçağı gibi durumların önüne geçilebilmesi için mutlaka doğru kablo seçilmesi gerekir. NYA kabloların içerisinde bakır tel bulunur ve bu özellikleri sayesinde sorunsuz bir iletim imkanı sağlarlar. Bu nedenle su bulunmayan ortamlarda kullanımları oldukça avantajlıdır.
NYA kablolar atölyelerde ve konutlarda sıva altlarında, PVC boru içlerinde, pano ve aydınlatma armatürlerinin montajında sıklıkla kullanılırlar. Hareketli cihazların bağlantılarında, bina içlerindeki kuru alanlarda, dağıtım panolarında, tesisatlardaki boruların içlerinde, sabit tesislerde, kuru ve kapalı ortamlarda kullanılabilirler.
NYA kablolar nem oranının düşük olduğu iç tesisatlarda kullanılabilen PVC kaplı ve tek damarlı iletken bakır kablolardır. Normal ve hafif işletme koşullarında kullanıma uygun yapısal özelliklere sahip olduklarından sıva ve sıva altında da kullanılabilirler.
NYA kablolar yapısal özellikleri dolayısıyla boru içerisinde kullanıma uygundurlar. Anma gerilimi açısından dikkat çekici özelliklere sahip olan NYA kablolar 160 dereceye kadar olan kısa devre sıcaklığına dayanabilirler. Nem oranı çok düşük olan iç tesisat alanlarında kullanılabilen NYA kabloların içerisinde bakır tel bulunduğu için kullanıldıkları ortamlarda sorunsuz bir iletim imkanı sağlarlar. Sağladıkları avantajlardan dolayı NYA kabloların su bulunmayan ortamlarda kullanımı sıklıkla tercih edilir. Uzun ömürlü kablo türleri olduğu biline NYA kablolar esnek yapıları ve farklı renkleri ile geniş bir kullanım alanına sahiptirler.
İletken kesitlerine göre farklı çeşitleri olan NYA Kablolar arasından hangisinin kullanılacağına karar verilmeden önce kullanım amacının ve kullanım alanının net bir şekilde belirlenmesine gerek duyulur. Bu bilgiler göz önünde bulundurularak NYA kablo kesiti seçimi yapıldığında seçilen kablonun kullanımı esnasında tam performans elde edilmesi ve elektrik tesisatının güvenliğinin sağlanması söz konusu olabilmektedir. NYA kablolar ile NYAF kablolar yapı itibarıyla birbirlerine benzeseler de sahip oldukları bazı teknik detaylar ve kullanım alanları nedeniyle aralarında farklılıklar bulunmaktadır.