LED Kablo Çeşitleri Nedir? Hangi Alanlarda Tercih Edilir?
LED aydınlatmalar farklı kullanıcı taleplerini üst seviyede karşılamaya yönelik olarak tasarlanmış ürünlerdir. Floresan lambalar, rüstik lambalar, şeritler arasından seçim yapılabildiği gibi LED kablo modellerinin sağladığı faydalarla farklı zevklere uygun LED aydınlatma çözümlerine ulaşılması mümkündür.
LED kablolar; LED modülleri ve aydınlatma sistemleri bileşenleri ile kullanılan kablo düzenekleridir. LED kabloların güç sağlama ya da modülleri birbirine bağlama gibi çeşitli işlevleri bulunur. LED kablolar; genel amaçlı aydınlatma, ekran aydınlatması ve görev aydınlatması için diğer bileşenlerle birlikte kullanılırlar.
LED aydınlatmalardan en yüksek verimin sağlanabilmesi için LED kablo seçimi esnasında bazı noktaların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. LED kablo modelleri farklı türlere, birbirlerinden farklı işlevlere ve özelliklere sahiptir. Bu nedenle LED kablo türleri arasından seçim yapılırken modeller arasında değişebilen kalite standartlarına dikkat edilmelidir. Alınacak kablo teknik açıdan beklentileri karşılamalıdır. Seçilen LED kablo, mevcutta kullanılan LED kablosu ile aynı özelliklere sahip olmalıdır. Uzunluk, kalınlık ve gerilim değerleri de dikkatle incelenmelidir. Eğer çoklayıcı satın alınacaksa bunlara ek olarak port sayısı da göz önünde bulundurulmalıdır.
LED Kablo Özellikleri
LED kablolar, LED aydınlatma çözümlerinin eşsiz bir zenginliğe ulaşmasında oldukça etkilidir. İşlevsel olarak pek çok çeşide ayrılırlar. Standart kablolar olarak ifade edilen bağlantı kabloları, rüstik ve floresan LED lambalarda elektrik iletimi aracı olarak kullanılır. Büyük ölçekli alanların ışıklandırılmasında ya da büyük ölçekli dekoratif uygulamalarda yetersiz kalabilir. Bu aşamada devreye LED uzatma kabloları girer. Böylece mevcut LED kablonun erişim alanı açısında yetersiz kalındığı durumlarda kalınlık, uzunluk, akım şiddeti, maksimum gerilim değerli gibi özellikler açısından farklılık gösteren pek çok alternatif meydana gelir. Çoklayıcı LED kablo modelleri, üzerinde yer alna portlar sayesinde LED ışıklandırma sistemlerini birbirine bağlayan bir bağdaştırıcı görevini üstlenir. Üzerinde bulunan port sayısına, kablo uzunluğuna, kablo kalınlığına, akım şiddetine ve gerilim değerine göre farklı türleri vardır. LED ışık kablosu oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Teknik açıdan aparat kablo modellerinden ayrılan LED ışık kablosu aydınlatma çözümleri arasına dahil edilen bir türdür. Sağladığı ekonomik avantajın yanı sıra yanmaz özelliği nedeniyle de kullanımı sıklıkla tercih edilir. Üzerinde yer alan LED ampuller sayesinde istenilen ölçekteki alanın istenildiği kadar ışıklandırılmasını sağlar. Hem iç hem dış mekanlarda kullanımı uygundur. Ayrıca dekoratif bir şıklığa sahip olduğundan çeşitli süslemelerde kullanılarak etkileyici ambiyanslar elde edilmesini sağlayacak kısmi ışıklandırma uygulamalarının da değişmez parçasıdır.
Şerit Led Nedir?
Küçük yüzeye sahip, LED’lere ve diğer bileşenlere sahip ince iletken devre bantları olan şerit LED’ler, küçük LED ampullerin esnek ve ince bir şerit üzerine dizilmesiyle oluşturulur. Esnek kullanım alanlarına sahip olan şerit LED’ler ulaşılması zor olan alanlara ışık tutabilir, bükülebilen şeylere bağlanabilir, doğrusal olmayan şekillerin konturlarını da takip edebilirler. Genelde bir metrede 60 LED bulunur. Kompakt boyutu, değişkenliği ve parlaklığı nedeniyle oldukça geniş kullanım alanlarına sahiptirler. Kendilerinden yapışkanlı olan şerit LED’ler cam, metal, ahşap gibi yüzeylere kolay bir şekilde yapıştırılabilmektedir. Şerit LED’ler ışık güçlerine göre tek çipli şerit LED ve üç çipli şerit LED; iç ve dış mekan kullanımına uygunluk açısından silikonlu ve silikonsuz olarak sınıflandırılabilir. Ayrıca analog ve dijital farklı beklentilere yönelik alternatifleri de bulunur. Hem tek çipli hem üç çipli şerit ledler 12 volt akım ile beslense de üç çipli şerit ledlerin aydınlatma gücü daha fazladır.
Kablolar Oldukça Geniş Kullanım Alanına Sahiptir
En iyi LED kablolar, kablonun istenildiği kadar bükülüp uzatılmasına, teknik özelliklerine uygun olacak şekilde kesilmesine ve şekillendirilmesine imkan sağlayanlardır. Bunlar bir çıkıntını çevresinin sarılmasında, kabin aydınlatmasında, hoparlör kablolarının uzatılmasında kullanılabilir.
LED kablo satın alırken tek telli ve damarlı olmak üzere iki tür arasındaki farkın bilinmesi çok önemlidir. Her iki türün de kendine göre yararları vardır ve belirli uygulamalar bir türe diğerinden daha uygundur. Tek telli LED kablolar genel kullanım kolaylığı açısından değerlendirildiğinde, sabitleme gerektiren işlerde daha az iş yükü oluşturabilir. Çünkü damarlı LED kablolar genellikle lehimlemeye ihtiyaç duyabilirler.
LED kablo satın alırken tel konstrüksiyonundan bağımsız olarak dikkate alınması gereken en etkili faktör ölçü birimi olacaktır. Kablo alırken genellikle AWG (American Wiring Gauge) ile karşılaşılır. Elektrik kablolarının boyutlandırılmasına ilişkin Kuzey Amerika standardı olan AWG 1857’den bu yana yürürlüktedir. Elektriksel olarak iletken tellerin çap boyutunu gösteren logaritmik kademeli bir sistemdir.Tel çapı kablonun kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Kabloların içerisindeki tel çapı mm olarak AWG değerine denk gelmekle birlikte AWG değeri azaldıkça telin kalınlığı artar. AWG ölçü biriminde tel kalınlığı 0-40 arasında olup tel çapı ile gösterge arasında ters orantı vardır. Gösterge küçüldükçe tel çapı o kadar büyür. Bir telin çapı büyüdükçe, taşıdığı sinyaller için daha az elektrik direncine sahiptir.