Diafon Kablosu Nedir? Nasıl Bağlanır?
Diafon çoğunlukla apartmanlarda ve iş yerlerinde sesli iletişimin sağlanabilmesi amacına yönelik olarak kullanılan konuşma sistemlerine verilen isimdir. Bas-konuş ilkesine dayanarak çalışan bir telsiz olan diafonun çalışma prensibi merkez diafona bağlı şube diafonlar aracılığıyla gerçekleşir. Konuşma ünitesinin üzerinde yer alan butona basılarak konuşulur buton bırakılarak dinlenir. Böylece kullanıcıların arasında tek yönlü bir iletişim elde edilmesi sağlanmış olur. Konuşmanın sona ermesinin ardından otomatik olarak kapanan diafon modelleri iş yerlerinde, taksi duraklarında, apartmanlarda ve birçok farklı alana kullanılabilir. Kullanım ihtiyacına göre farklı özellikle taşıyan diafonların kullanılması tercih edilebilir. Apartmanlarda kullanılan diafonların temel işlevi hem apartman görevlisinin hem diğer dairelerin aranmasıdır. Çok daha gelişmiş özelliklere sahip olan diyafon modellerinde ise kapı otomatiğinin kontrol edilmesi, yangın alarmının çalıştırılması ve görüntülü konuşma gibi ek özellikler bulunabilir.
İnterkom diyafon sistemi ile aynı işleve sahip ancak daha fonksiyonel bir yapıdadır. İnterkomların özellikleri ve modelleri kullanım amacına ve ihtiyaca göre çeşitlilik gösterebilir. İnterkom çeşitleri çoğunlukla iş yerlerinde ve apartmanlarda güvenliğin sağlanması amacına yönelik olarak kullanılmakla birlikte fonksiyonel ve modüler yapıda olan interkomlar hem bireysel hem çok kullanıcılı kullanımlara uygun olarak değerlendirilirler.
Görüntülü interkom sistemleri sayesinde kullanıcılar görüntülü ve anlık iletişim imkanı elde ederler. Bu sayede tanınmayan ya da şüpheli olduğu düşünülen kişilerin binaya girmesi kolayca engellenebilir. Eğer güvenlik kameralarına bağlantı yapılırsa İnterkom üzerinden çocuk parkı ya da otopark gibi alanlar görüntülenebilir. Daireler arasındaki sesli ve görüntülü görüşmelerin yapılabilmesi için de interkomlardan yararlanabilir. Hırsız ve yangın alarmları da interkom aracılığıyla yönetilebilir. İnterkom sistemleri aynı zamanda hırsız alarm sistemleriyle ve güvenlik kamera sistemleriyle uyumlu bir şekilde çalışabilirler. Akıllı ev otomasyon sistemleriyle uyumlu çalışma özelliğine sahip olan interkom sistemlerinin uzaktan yönetilebilmesi de çok büyük bir avantajdır.
Diafon Kablosu Hakkında Merak Edilenler
Diafon kablosu diğer bir deyişle DT8 apartmanlarda, bina sistemlerinde kullanılabildiği gibi görüntülü diafonlarla diğer sesli ve görüntülü sistemlerde sistem dışından gelen parazitlenmelere karşı koruma sağlar. Diafon kabloları bükümlü olduğu yani birkaç küçük kablo bir eksen çevresinde bükülerek uzatıldığından sıklıkla tercih edilirler. Kabloların etrafında sarılı kılıfların olması dış ortamlara karşı koruma sağlanmasında önemli rol oynar. Kısa mesafedeki iletim görevleri için son derece uygun özelliklere sahip olan DT8 kabloları veri iletimindeki işlevleri dolayısıyla bilişim cihazlarında da sıklıkla kullanılırlar.
DT8 diafon kabloları görüntülü ve görüntüsüz diyafon sistemlerinin temel altyapısını oluştursa dadiyafon sistemlerinin verimli bir şekilde çalışmasını sağlayan en önemli unsurlardan birinin altyapı olduğu görüşü hakimdir. Diyafon kabloları hem sesli hem görüntülü sistemlerde kullanılırlar hem de sahip oldukları özellikler sayesinde parazitlenmelerden de etkilenmezler.
Diafon kablosu çeşitleri bilişim cihazlarında da kullanılmakta olup bina içerisindeki tesisatlarda dahili haberleşme sistemlerinde, diafon sistemlerinde ve dahili ses sistemlerinde tercih edilebilir.
Diafon sistemlerinin birçok farklı türü bulunmakta olup görüntülü diafonlar ziyaretçiler ile herhangi bir fiziksel etkileşime girilmesine gerek kalmaksızın bina girişiyle ve bina içiyle iletişim kurmayı sağlamaları nedeniyle son derece fonksiyonel cihazlar olarak kabul edilirler. Görüntülü diafonlar ev otomasyon sistemleri ile entegre edildikleri durumlarda ev güvenliğinin artırılmasını ve birçok noktada kolaylık sağlarlar. Görüntülü diafonlar çoğunlukla geçiş kontrol sistemleriyle birlikte entegre edilmekte olup parmak izi sensörlerine, kartlara pin numaraları aracılığıyla yetkinlik verilerek kullanıcıların erişimi sağlanır. Diafonlar ev otomasyon sistemleri, alarm sistemleri ve kontrol sistemleri dahil olmak üzere pek çok farklı sitemle entegre edilerek çalıştırılabilir.
Diafon Fonksiyonel Bir Cihazdır
Diafonlar zil paneliyle diafon şubesi olmak üzere iki ana bileşenden meydana gelirler. Binanın girişine yerleştirilen zil paneli gelen kişilerin seslerini ya da görüntülerini diafon şubesine aktarır. Diafon şubeleri de gelen sesleri ya da görüntüleri üzerlerindeki hoparlör ya da ekran aracılığıyla ev sahiplerine ulaştırır.
Görüntülü diafon sistemleri, mevcuttaki diafon sisteminde tam bakır DT8, CAT6 veya 4+1 CCTV kablosunun olduğu durumlarda bağlantılar düzenlenerek ancak kabloların değiştirilmesine gerek kalmaksızın daire içindeki monitörlere bağlanarak sistem çalıştırılabilir. Kablo tesisatı bakır değilse ve demir karışım iletimi düşük düzeydeyse ilk olarak kablo değişiklikleri yapılır. Daha sonra daire içi monitörlerin bağlantısı yapılır. Hiçbir diafon markasının başka bir markayla aynı sistem üzerinden çalıştırılması mümkün değildir. Bunun nedeni sistemde kullanılmakta olan kablo ve enerji farklılıklarının buna izin vermemesidir.
Diafon çeşitleri binaların içerisinde yer alan tüm sistemlerin ve bu sistemlere ait parçaların tamamının iletişiminde kullanılabilir. DT8 kablolar ucuz, dayanıklı ve pratik ürünler oldukları için günümüzde hemen hemen tüm alarm sistemlerinde, diafon gibi görüntülü ve sesli sistemlerde kullanılır. DT8 kabloların hemen hemen tüm bilişim ya da iletişim ağlarında kullanılması ise oldukça büyük bir avantaj olarak değerlendirilebilir. DT8 kablo çeşitleri çalışma prensipleri ve dayanıklı olmaları dolayısıyla aynı hat üzerinde bulunan farklı cihazlar için aynı iletim görevini başarılı bir şekilde sürdürebilirler.