TTR Kablo Nedir? Nerelerde Kullanılır?

28-04-2021 12:50
TTR Kablo Nedir? Nerelerde Kullanılır?

TTR Kablo Nedir? Nerelerde Kullanılır?


Yan yana ya da demet halinde çalışan bir ya da daha fazla kablonun bir araya getirildiği ve elektrik akımını taşımak için kullanılan elektrik kablosu pek çok farklı alanda kullanılır. Bir kablo tertibatı, bir ya da daha fazla sayıdaki elektrik kablosunun ve bunlara karşılık gelen konektörlerin bileşiminden oluşur. Kablo tertibatları, birçok terminalin birbirine bağlanmasında kullanılan kablo demeti şeklinde de bulunabilir.


Elektrik kabloları, iki ya da daha fazla cihazın birbirine bağlanmasında, elektrik sinyallerinin ya da gücün bir cihazdan diğerine aktarılmasında kullanılır. Çok çeşitli amaçlara yönelik olarak kullanılan kabloların her biri bu amaç için uygun hale getirilir. 


Elektronik cihazlarda güç ve sinyal devreleri için elektrik kabloları yaygın olarak kullanılırlar. Uzun mesafeli iletişimde deniz altı kablolarından yararlanılır. Güç kabloları özellikle yüksek voltaj kablosu ile alternatif ve doğru akım gücünün toplu iletiminde tercih edilir. Elektrik kabloları, binalarda kalıcı kullanıma yönelik olarak kurulan aydınlatma, güç ve kontrol devreleri için bina kablolamalarında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.


Fiziksel olarak elektrik kablosu, kendi yalıtımlarına, bireysel kaplamalara, montaj korumasına ve koruyucu kaplamalara sahip bir ya da daha fazla iletkenin oluşturduğu bir tertibattır. Tellerin bükülmesiyle elektrik kablolarının daha esnek bir hale getirilmesi mümkündür. Konsantrik bükülmeden önce küçük tellerin demetlenmesiyle en fazla esneklik elde edilebilir. Bir kablodaki bakır teller çıplak olabileceği gibi kalay, altın, gümüş ya da başka bir malzeme ile ince bir şekilde kaplanabilir. Kalay, altın ve gümüş yapısal özellikleri nedeniyle daha az oksidasyona eğilimlidirler. Bu tel ömrünün uzatılmasını, lehimlemenin kolaylaşmasını sağlayabilir.


TTR Kablo Hakkında Merak Edilenler


TTR kablo, NYAF kablolar topluluğu olarak tanımlanabilmektedir. TTR kablolar, çok sayıda ince bakır iletkenin bir araya getirilmesi ve PVC kaplanmasıyla oluşturulmuş iletkenlerin, PVC kılıfla bir araya getirilip aralarının PVC dolguyla doldurulduğu kablo türüne TTR kablo denilir. Yapısında PVC ile kaplanmış farklı sayıda iletken bulunan TTR kablolarda bulunan PVC kabloların her damarı da kendi içerisinde farklı sayıda iletken tellerden oluşmaktadır. TTR kablolardan mümkün olan en yüksek verimin elde edilebilmesi için kullanım alanına göre seçim yapılmaya özen gösterilmelidir.


TTR kablolar esnek bir kullanım alanına sahiptir. Kablo sektöründe oldukça yaygın bir şekilde kullanılan TTR kabloların kullanım alanlarına uygun kesitlerde olması kablo seçiminde dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Genellikle seyyar kablo olarak elektrik tesisatının zorlanmasına neden olmayacak özellikteki nemli ve ıslak alanlarda, ana elektrik tesisatı bulunmayan ve sonradan çekilmiş olan aydınlatma tesisatlarında, tesisata ekleme yapılması ihtiyacı bulunan alanlarda, elektronik aletlerin iç mekanizmalarında TTR kablo kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir. 


TTR kablolar, PVC izolasyonuna sahip oldukları için güvenli kullanım konusunda oldukça avantajlıdırlar. Genelde evlerde kullanılan malzemelerden biri olan TTR kabloların elektrik tesisatında kullanımının söz konusu olduğu durumlarda mekanik zorlanmanın minimum düzeyde olduğundan emin olunması çok önemlidir. 


TTR Kablolar Kullanım Çeşitliliği İle Dikkat Çekiyor


TTR kablolar mekanik zorlanmanın az olduğu ıslak ve nemli alanlarda kullanılabilmektedir. Bunlara ek olarak şantiyelerde, ek tesisat çekilmesi ihtiyacı oluşan durumlarda ve uzatma kablolarında da TTR kablo kullanımına sıklıkla başvurulur. TTR kablolar hafif mekanik zorlanmaların söz konusu olduğu elektrikli bağlantılara sahip ev aletlerinde de kullanılabilmektedir. Kullanılacak olan TTR kablonun kesit alanı seçimi yapılırken; beslenecek olan yükün büyüklüğü ve kablonun uzunluğu kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun için kabloların akım taşıma kapasitesinin kontrol edilmesi ve gerilim düşümünün hesaplanması en önemli noktalar olarak kabul edilmektedir.


İnce bakır telden imal edilen TTR kabloların dış yapıları PVC kaplamalıdır ve TTR kabloların sınıflandırmaları içlerinde bulunan kablo sayısına ve kabloların üzerindeki kesit miktarına göre yapılır. Kabloların içerisinde bulunmakta olan damar sayısı kablonun ne kadar dayanıklı olduğuna dair bir gösterge olarak kabul edilir. 


Elektrik alanında en çok kullanılan TTR kablo kesitleri; 2 x 0.50 mm TTR, 2 x 0.75 mm TTR, 2 x 1 mm TTR, 2 X 1.5 mm TTR, 2 x 2.5 mm TTR. 2 x 4 mm TTR. 2 x 6 mm TTR, 2 x 10 mm TTR, 2 x 16 mm TTR şeklinde sayılabilmektedir. TTR kabloların içerisinde bulunan damar sayısına göre sınıflandırması ise 3 x 1.5 mm, 4 x 1.5 mm ya da 6 x 1.5 mm şeklinde yapılabilmektedir.


TTR kablolarda damar sayılarının fazla olması güvenlik açısından da verim açısından da oldukça önemli bir avantaj olarak değerlendirilir. TTR kabloların akım taşıma kapasiteleri kablo özelinde damar sayısına ve üretim esnasında kullanılmış olan malzemelere göre 3 - 32 A arasında değişiklik göstermektedir. Hem ince hem kalın telli kablolarda tek ya da çok damarlı kablo seçimini etkileyen faktörlerden biri yüzey etkisidir. Bir kablodan geçen akım, yüzey etkisiyle kablonun dış yüzeylerine doğru taşınır. Bu etki yüksek frekanslarda çok daha fazla bir şekilde gözlemlenir ve buna bağlı olarak kayıplar oluşabilir. Bu tür durumların engellenebilmesi için aynı kesitli tek damarlı kablo kullanımı yerine çok damarlı kablo kullanımının tercih edilmesi söz konusu olabilmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.