Spiral Borulu Kablo Özellikleri Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

26-04-2021 17:17
Spiral Borulu Kablo Özellikleri Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Spiral boru, elektrik akımını sağlama görevini üstlenen kabloların zarar görmesini engellemek için kullanılan koruyucu bir hortum olarak tanımlanabilir. Elektrik kablolarının hareketli olduğu yerlerde, kabloların kolayca aşınması ve zarar görmesi söz konusu olabilir. Bu tür istenmeyen durumlarla karşılaşılmaması ve kabloların korunması için ise spiral boru kullanımı fayda sağlayabilir. Bazı durumlarda çelik spiral boru kullanımı ihtiyacı da oluşabilir. Çelik spiral borular genellikle inşaat alanlarında, havalandırma ve  asansör boşluklarında kullanılmaktadır. Spiral boruların ve çelik spiral boruların kullanım alanları farklılık göstermektedir. Yüke ve darbelere maruz kalması olası alanlardaki kablolarda çelik spiral boru kullanımı daha doğru bir tercih olmaktadır. Çünkü çelik spiral borular ezilmez ve zedelenmez yapılarıyla kabloların zedelenmesini ve zarar görmesini engelleme özelliğine sahiptir. Kablonun sabitlenmesi mümkün olmayan yerlerde de çelik spiral boru kullanılması gerekir. İnşaat alanlarında özellikler şaft boşluklarında kemirgen hayvanların bulunması yüksek bir olasılıktır. Kemirgenler kablolara büyük zararlar verebilecekleri için bu durumlarda spiral boru kullanımı fayda sağlamaktadır. Çelik spiral kabloların içerisinde kılavuz telleri bulunur ve bu kılavuz telleri kullanılarak çelik spiral hortumun içinden istenilen yere kablo çekilmesi mümkündür. Spiral boruların içerisindeki kılavuz tel elektrik kablosuna bağlandıktan sonra çekilebileceği gibi susta kullanılması da tercih edilebilecek bir yöntemdir.


Spiral borulu kablo ise bir elektrik tesisatçısının tesisat işlerini en yüksek kalitede ve en hızlı şekilde yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu boru ile kabloyu aynı anda servis edebilen elektrik malzemesi olup geleneksel yöntemleri unutturan, rahat bir iletim malzemesi olarak ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda kullanım kolaylığı sayesinde tesisat işlerini gerçekleştiren kişiye de % 70 civarında zamandan tasarruf edebilme imkanını sağlamaktadır. 


Borulu kabloların enerji kabloları ve alev yaymaz enerji kabloları olmak üzere farklı çeşitleri bulunur. Alev yaymaz enerji kablolarının kullanımı genellikle insan sayısını fazla olduğu yapılarda ve yangına hassas diğer bölgelerde tercih edilir.


Spiral Borulu Kablo Kullanımı Giderek Artıyor


Son yıllarda kullanımı büyük bir hızla artan ürünlerin başında gelen borulu kablolar; susta, kılavuz ve dirsek gibi ek araçları ortadan kaldırması sayesinde iş yükünü hafifletme avantajı sağlar. Kablo ve boru aynı anda üretilmekle birlikte borulu kablolarda kablo ve boru birbirinden bağımsızdır.


Borulu kablolar, kablolar uygun boruların içerisine sokularak ve 100’er metre metrajlı olacak şekilde tüketiciye sunulur. Kullanım kolaylığı sayesinde elektrik tesisatçıları sıvadan önce boru çekim işlemini yapıp sıva uygulaması bittikten sonra kabloyu çekmek için beklemek zorunluluğundan kurtulurlar. Borulu kabloyu kullanarak tek adımda işi tamamlayabilirler. Boru tıkanıklığı ya da kablo geçişinin sağlanması gibi nedenlere bağlı olarak duvarın zedelenmesi ihtimali de ortadan kaldırılmış olur. 


Borulu kablo sağladığı kullanım ve uygulama kolaylığı ile elektrik tesisatı uygulamasını bir kişinin tek başına ve son derece rahat bir şekilde yapmasını mümkün hale getirmektedir. Borulu kablo yapısı dolayısıyla kablo borudan geçirilirken iletkene verilmesi olası zararı  da ortadan kaldırmaktadır. Pratik bir kullanıma sahip olduğu için hem iş gücü hem zaman tasarrufu sağlamaktadır. Tesisatı da oldukça kolay ve zahmetsiz şekilde gerçekleştirilebilen bir ürün olarak sektöründe her geçen gün daha fazla talep edilmektedir. 


Borulu kablolar;  binaların içerisindeki kuru alanlarda, hareketli cihazların bağlantılarında, sıva altında ya da sıva üstünde boru ile birlikte hazır şekilde kullanılabilmektedir. Halojensiz boru seçenekleri ise okul, hastane ya da alışveriş merkezi gibi insanların yoğun olarak bulundukları  lokasyonlarda sıkça kullanılmaktadır. Esnek ve kendisini toplayan bir boru yapısına sahip olduğu için borulu kablo kartonpiyer, asma tavan, hareketli duvar, prefabrik ve ahşap panellerde kolay bir kullanım imkanı sağlamaktadır. Aynı zamanda kuru ve kapalı yerlerde, dağıtım panolarında ve sabit tesislerde borulu kablo olarak hazır şekilde kullanılması mümkündür.


Spiral Borulu Kabloların Kullanımı Oldukça Avantajlıdır


Tesisatı tek bir kişi tarafından kolayca yapılabildiği için spiral borulu kabloların kullanılması  zamandan % 70 civarında tasarruf edilmesini sağlar. Aynı zamanda maddi açıdan da kazanç sağlayan borulu kablo, geleneksel sistemde kabloların borunun içerisinden geçişi sırasında yaşanması muhtemel kablo yaralanmalarını da ortadan kaldırır. 


Borulu kablolar, kablo haricinde dıştaki borunun sağlamlığı ile de dikkat çekerler. Spiral borulu kablolarda borunun dış tarafı tırtıklı, iç tarafı ise kaygan ve düz olarak üretilmektedir. Sahip olduğu elastik yapı sayesinde her tesisatta rahatça döşenme imkanı sunmakta ve oldukça avantajlı bir malzeme olarak kabul edilmektedir. Elastik bir yapıya sahip olduğu için çekildiği tesisattaki köşelerde rahatça kıvrılır, elektrik tesisatçısının istediği şekli rahatlıkla alabilmektedir. Borulu kablonun dış tarafı tırtıklı olduğu için  doğal yollardan oluşması olası zararlar da minimize edilebilmektedir. Ayrıca herhangi bir fiziksel temas söz konusu olduğunda yara almasında ve yaranın bölgeye yayılmasında da önemli bir avantaj sağlamaktadır. Spiral borulu kablonun iç kısmı kaygan olduğundan herhangi bir arıza durumunda kablolar kolayca çıkarılabilir ve arıza giderildikten sonra yeniden rahatça borunun içerisine yerleştirilebilirler.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.