Nym Kablo Nedir? Ne İşe Yarar?

30-04-2021 16:06
Nym Kablo Nedir? Ne İşe Yarar?


Elektrik ve elektronik sistemlerde, elektrik gücünün ya da telekomünikasyon sinyallerinin bir yerden diğerine iletilmesini sağlayan iletken ya da iletkenler grubuna kablo denilir.


Elektrik iletişim kabloları elektrik sinyalleri aracılığıyla telefonlara, kablolu radyolara, bilgisayarlara,  yazıcılara, faks makinelerine ve televizyonlara sesli mesajlar, bilgisayar verileri ve görüntüler iletir. Elektrik teli ve elektrik kablosu arasında net bir ayrımdan söz edilemez. Genelde ilki, yalıtımlı ya da yalıtımsız tek, katı bir metal iletkene atıfta bulunurken; ikincisi örgülü bir iletkeni ya da yalıtımlı iletkenler grubunu ifade eder. 


En yaygın elektrik güç kabloları direkler ya da çelik kuleler arasında yukarıdan asılı olanlardır. Bu hava kabloları, eş merkezli katmanlar halinde birlikte bükülmüş, genelde bakır ya da alüminyum bir dizi telden oluşur. Yüksek elektrik iletkenliği elde edilebilmesi için bakır ya da alüminyum tercih edilir. Bu tür kablolar şiddetli çevresel baskılara maruz kalabildikleri için, her ne kadar elektrik iletkenliğine bir miktar zarar vermesi söz konusu olsa da, kablonun mekanik mukavemetinin artırılması için bazen bakır ya da alüminyum alaşımlarının kullanıldığı bilinmektedir. Örgülü kablo tertibatına bir dizi yüksek mukavemetli, paslanmaz çelik telin dahil edilmesi de sık uygulanan yöntemlerdendir. 


Kullanım alanı oldukça geniş olan kablolar, kullanım yerine uygunluğu ve cinsleri gibi bazı etkenler göz önünde bulundurularak kendi aralarında sınıflandırılırlar. Günümüzde çok fazla çeşitte kablo bulunmakta olup kullanılacak olan kablo, kullanım alanı özellikleri göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Sıkça kullanılan kablo çeşitlerinden biri olan NYM kablolar, çok damarlı antigron kablolar olarak da bilinirler. NYM tesisat kablosu binaların içinde yapılacak kablolamalar için tasarlanmıştır. Gri PVC kılıflı, tek ya da çok damarlı versiyonları bulunur. Kuru, nemli ve ıslak alanlarda kullanıma uygundur. Sıva, tuğla ya da beton üstüne, içine ya da altına monte edilebilir.


NYM Kabloların Özellikleri ve Kullanım Alanları


NYM kablolar patlama, yangın ve bunlara benzer ciddi risklerin söz konusu olabileceği işletmelerde, depolarda, işyerlerinde ve benzeri alanlarda kullanılabilirler. Doğru yöntemler kullanılarak uygulama yapıldığı takdirde NYM kablolar kuru, nemli ve ıslak iç mekanlarda da kullanılabilmektedir. NYM kabloların açık havada kullanılabilmeleri için doğrudan güneş ışığı maruziyetinin söz konusu olmaması gerekmektedir.


Elektrik panolarından hat çekimlerinde de NYM kabloların kullanımı tercih edilebilmektedir. Dayanıklı bir yapıda olmaları nedeniyle NYM kablolar patlama, infilak ya da yangın gibi tehlikelerin olduğu ortamlarda kullanılabilirler ve oldukça güvenilir bir ürün olarak değerlendirilirler. Güç kaynağı şebekelerinin ve aydınlatma sistemlerinin kurulumu sırasında,  sabit ünitelerin elektrik beslemesi ye da dağıtımı üzerine yapılan çalışmalarda özel iletişim iletkenlerine ihtiyaç duyulmakta olup NYM kablolar bu gereksinimleri karşılayacak niteliklere sahiptirler.


NYM kablolar; mekanik zorlanmanın söz konusu olmadığı uygulama alanlarının yanı sıra sıva içi ve sıva dışı olarak yapılan tüm uygulamalarda kullanılabilmektedirler. Mekanik olarak korumaya ihtiyaç duyulmayan endüstriyel bölgelerde ve konutlarda kullanılan NYM kabloların toprak altına döşenmemesi gerekir. Toprak altında bulunan kemirgenlerin zarar vermesi riski bulunması nedeniyle NYM kablolar toprak altı kullanımı için uygun kablo türleri olarak kabul edilmezler. 


Kablo Seçimi Kullanım Alanına Göre Yapılmalıdır


NYM kabloların içerisinde 10 milimetrekare ile 16 milimetrekare arasında değişen inceliklere sahip teller bulunmaktadır. İnceliklerine göre teller tekli ya da çoklu olarak kullanılabilmektedir. NYM kabloların dış kısımlarında ise iç kısımda bulunan telleri tamamen kapatan termoplastik ürünler bulunmaktadır. NYM kablolar genellikle 1 ya da 2 iletkenlik sınıfına dahil olmaktadır. Maksimum çalışma sıcaklığı 70 derece olan NYM kabloların maksimum kısa devre sıcaklığı 160 derecede en fazla 5 saniye olarak bilinmektedir. Yüksek voltajlı yerlerde kullanılan NYM kabloların anma gerilimi 300/300 V, 300/500 V şeklindedir. NYM kabloların 4*1.5 mm - 2*6 mm ve 3*2.5 mm gibi çeşitleri bulunmaktadır. 


NYM kablolar sahip oldukları özellikler nedeniyle özellikle yüksek voltaj tehlikesinin olduğu yerlerde avantaj sağlamaktadırlar. Dayanıklı bir yapıda olan NYM kablolar toprak altı dışında hemen her alanda kullanılabilmektedir. NYM kablolarda kauçuk sızdırmazlık tabakası kullanıldığından yüksek elastikiyete sahiptir. Bu sayede en zor nesneler üzerinde dahi NYM kabloların kullanımı mümkün olmaktadır. Güç ve aydınlatma AC hatlarının döşenmesi için tasarlanmış olan NYM kablolar gereksinimleri Avrupa standartlarına uygun olacak şekilde karşılayabilmektedir. Teknik özellikleri ile ön plana çıkan NYM kablolar, endüstri ve konut sektörü başta olmak üzere pek çok alanda güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir. 


Elektrik aksam tasarımının en önemli parçası şüphesiz doğru kablo seçilmesidir. Kablo seçimi yapılırken elektrik aksamının kullanılacak olduğu koşullar ve bulunduğu alanlar çok önemlidir ve kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır. Her tür kablo her ortamda kullanım için uygun olamayacağından, bu tür etkenler dikkate alınmadığında dayanıksız kablo seçimleri yapılması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Üstelik elektrik aksamı üst düzey dikkat gerektiren bir konudur. Tüm bu nedenler dolayısıyla kablo seçimi esnasında son derece titiz bir tavır sergilenmesi adeta bir zorunluluktur. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.