NYM Antigron Kablo Nedir? Nerelerde Kullanılır?

20-05-2021 14:51
NYM Antigron Kablo Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Elektrik akımını iletmekte kullanılan ve üzeri yalıtkan bir malzemeyle kaplanmış iletken tele elektrik kablosu denilir. Elektrik kablosu ise bir ya da daha fazla telin yalıtıcı malzemeyle kaplanması sonucunda elde edilir. İletkenler alüminyum ya da bakır malzemeden sadece bir tane telden veya daha ince tellerle örülmüş olan örgü tellerden oluşabilmektedir. Eşit miktarda akımı taşıyabilmesi için alüminyum kablolar, bakır kablolara oranla ortalama 1/2 çap kadar daha büyük olmalıdır. Bu nedenle yer sorunu bulunan kullanım alanlarında bakır kabloların kullanımı tercih edilmektedir.


Elektrik kablolarının çeşitleri üretiminde kullanılan malzemelerin cinsine göre alüminyum iletkenli kablolar ve bakır iletkenli kablolar olarak sınıflandırılabilir. Buna ek olarak elektrik kablosu çeşitleri kullanım amaçlarına göre de zayıf akım kabloları ve kuvvetli akım kabloları şeklinde ikiye ayrılır. Standart elektrik kabloları dışında en yaygın şekilde kullanılan elektrik kablosu türü de antigron kablodur.


Antigron kablo ya da bilinen adıyla NYM kablo nemli koşullarda ve bölgelerde sıva altı ve sıva üstü uygulamalarında sabit olarak kullanılabilen bir elektrik kablosu çeşididir. Yapısal özellikleri nedeniyle toprak altına döşenmeye uygun bir kablo türü değildir.


NYM Antigron Kablo Özellikleri


Antigron kablo yani NYM kablo bir ya da birden fazla telli, bakır iletkenli, bir ya da daha fazla PVC bazlı özek termoplastik yalıtkanlı alçak gerilim kablosu olarak bilinir. Genel olarak yangın, patlama gibi ciddi tehlikelerin oluşması riski bulunan işletmelerde, depolarda ve işyerlerinde açık olarak kullanılabilirler. Kuru, ıslak ve nemli iç mekanlarda da doğru yöntemlerle uygulandıkları takdirde kullanılabilirler. Eğer doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacaksa antigron kablolar açık havada da kullanılabilirler..


Antigron kabloların iletken malzemesi bakırdır. İletken sınıfı da genel olarak sınıf 1 ya da sınıf 2 şeklindedir. PVC izole olan NYM antigron kablolarda PVC dış kılıf bulunur. Maksimum kısa devre sıcaklığı 160 derecede en fazla 5 saniye, çalışma sıcaklığı da maksimum 70 derecedir. Anma gerilimi 300/300 V, 300/500V olarak bilinir. 


NYM antigron kablolar genellikle mekanik olarak korunma ihtiyacı bulunmayan konutlarda ve endüstriyel bölgelerde kullanılırlar. Kuru, nemli ve ıslak ortamlarda kullanılabilen NYM antigron kablolar doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.


Antigron kabloların yapısı genellikle çift katlı bir kılıfa sarılan üç telden oluşur. Teller iç kullanımda da dış kullanımda da titizlikle korunabilecekleri bir yapıda olmalıdırlar. Genellikle duvarlar ya da kablo kanalı boyunca taşınan NYM antigron kablolar yapısal özellikleri gereğince asitlere, bazlara ve yağlara karşı oldukça dirençlidirler. 


NYM antigron kablolar içeriğinde yer alan bakır ya da alüminyum malzeme sayesinde son derece sağlam bir yapıya sahiptirler. İletim sağlamalarının yanı sıra kabloya sağlamlık da vermek bu malzemelerin en büyük özelliği olarak bilinir. Çalışma sıcaklığını artırma özelliğine de sahip olan bu ürünler sayesinde NYM antigron kablolar uzun süreli olarak kullanılabilirler.


NYM Antigron Kablolar Nerede Kullanılır?


Oldukça geniş bir kullanım çeşitliliğine sahip olan kablolar kendi aralarında kullanım yerine uygunluğu ve cinsi gibi bazı etkenlere göre kategorize edilebilirler. Günümüzde pek çok farklı kablo türü bulunmakla birlikte bu kabloların hepsinin her alanda ve her amaçla kullanılması söz konusu değildir. Bu nedenle kablo seçimi kullanım alanının özellikleri ve kullanım amacı göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. 


NYM kabloların içerisinde 10 ile 16 milimetrekare arasında değişen inceliklerde teller bulunmaktadır. Tellerin, inceliklerine göre tekli ya da çoklu olarak kullanılması tercih edilebilir. Dış kısımlarında ise içte bulunan telleri tamamen kapatacak özellikte termoplastik ürünler bulunmaktadır.  NYM kablolar 4*1.5 mm - 2*6 mm ve 3*2.5 mm gibi farklı çeşitlerde üretilmektedirler.


NYM kablolar oldukça güvenli bir kablo türü olma özelliğine sahip olduklarından dolayı elektrik panolarından hat çekimlerinde rahatlıkla kullanılabilirler. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olmaları nedeniyle yangın, patlama veya infilak gibi tehlikelerin olduğu ortamlarda NYM kabloların kullanılması sıklıkla tercih edilmektedir.


Güç kaynağı şebekeleri ile aydınlatma sistemlerinin kurulumu esnasında, sabit ünitelerde elektrik beslemesinde ya da dağıtımında çalışılırken ihtiyaç duyulan gereksinimleri karşılayabilecek özelliklere sahip bulunurlar.


Sahip oldukları özellikler sayesinde NYM antigron kabloların yüksek voltaj tehlikesi bulunan yerlerde kullanımı oldukça avantajlı olarak değerlendirilir. Dayanıklı yapısı gereği toprak altı dışında hemen her alanda kullanılabilmekte olan NYM antigron kablolar oldukça yüksek iletkenliğe sahip bulunurlar. Bu durum iletken ile PVC kılıf arasında kauçuk sızdırmazlık tabakasının kullanılıyor olmasından kaynaklanır. Bu sayede en zor nesneler üzerinde dahi NYM kabloların kullanılması mümkün olabilmektedir.


NYM kablolar güç ve aydınlatma AC hatlarının döşenmesinde kullanılmak üzere özel tasarlanan kablo türleridir.. Ve Avrupa standartlarını karşılayacak şekilde üretilmelerinin yanı sıra uygulamada çok yönlülüğü ile ön plana çıkan NYM kablolar üstün teknik özellikleri dolayısıyla endüstrinin yanı sıra konut sektörü başta olmak üzere pek çok farklı alanda güvenli bir kullanım imkanı sağlamaktadırlar.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.