N2XH Kablo Nedir?

18-05-2021 16:09
N2XH Kablo Nedir?

Kablolar devrelerdeki elektrik enerjisinin iletilmesini sağlayan devre elemanlarıdır. İletilen elektrik enerjisi ile elektronik cihazlar başta olmak üzere birçok cihaz ve devre elemanı çalışır. Devredeki elemanların çalışması ve elektrik enerjisinin aktarılması için kablolar olmazsa olmaz unsurlardır. Kullanım amaçlarına, üretildikleri materyallere ve sahip oldukları özelliklere göre farklı türlere ayrılırlar. Bunlar arasında enerji kabloları, sinyal ve kumanda kabloları, sabit ve hareketli tesis kabloları (tesis özelliklerine göre), termoplastik, lastik ve kağıt yalıtkanlı kablolar (yalıtkan kılıfına göre), telefon kabloları, yüksek ve düşük kapasiteli ağır işletme kabloları (işletme koşullarına göre) sayılabilir.


N2XH kablo tek ya da çok telli bakır iletkenden yapılmakta olup özel sentetik yalıtkanlı ve özel sentetik dış kılıflıdır. Kablonun isminde ye alan "N” ürünün VDE standartlarına uygun olacak şekilde üretildiği, "2X” XLPE izolasyonuna sahip bir ürün olduğunu, "H” ise halojen içermeyen bir kılıfa sahip olduğu anlamına gelir.


N2XH kablo dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan yapısı önem arz eden ve güvenliğin ön planda olduğu mekanlarda yaygın olarak kullanılır. Evlerin tesisatları çok uzun ölçülerde olmadığı ve evlerde yüksek akım çekme durumu oluşmadığı için N2XH kablolar evlerden çok büyük projelerde kullanılan bir kablo türüdür. Aynı zamanda yerleşme ve endüstri bölgelerinde hariçte, toprak altlarında, kablo kanallarında ani yük değişimlerinin meydana geldiği enerji tesislerinde de kullanılabilirler.


N2XH Kablo Özellikleri


N2XH kablolar zorunlu güvenlik önlemleri alınması ihtiyacı bulunan okul, hastane, alışveriş merkezi, toplantı salonu gibi iç ve dış mekanlarda yoğun bir şekilde kullanılır. Bu tür toplu yaşam alanlarında herhangi bir yangın çıkması durumunda yangına müdahale edilmesi ve insanların herhangi bir zarar görmeleri engellenerek bina dışına tahliye edilmesi oldukça zor olabilir. Yangınların büyük kısmı elektrik tesisatından çıktığı için bina yapısında kullanılan elektrik kablolarının üstün teknik özelliklere sahip ürünler arasından en uygun şekilde seçilmesi önemlidir.


Büyük tesislerde ve toplu yaşam alanlarında kullanılan kabloların herhangi bir yangının çıkmasını, büyümesini önleyici özelliğe sahip ve güvenlik unsuru en üst düzeyde olması beklenir. Yeterince güvenli olmayan bir tesisat kablo yapısından kaynaklanabilecek tehlikelerin engellenebilmesi noktasında N2XH oldukça başarılı bir üründür. N2XH kablo çeşitleri yapımlarında kullanılmakta olan malzemeye ve damar sayısına göre sınıflandırılabilir. Kablo seçimi sırasında kullanılacak olan mekanın özelliklerine uygun olacak şekilde seçim yapılmalı özellikle kablonun damar sayısı doğru bir şekilde tespit edilmelidir. N2XH kablolar alev iletmeyen ve halojenden arıtılmış bir yapıya sahiptirler. Bu sayede olası bir yangın durumunda yoğun bir duman tabakası oluşmasını engellemiş olurlar. Aynı zamanda alevin büyümesini engelleyen özellikleri ile N2XH kablolar yangın çıksa dahi kullanıldıkları mekanın hızlı bir şekilde tahliye edilmesinde etkili olurlar.


N2XH kablolar halojensiz yapıları sayesinde toplu yaşam alanlarında son derece sık ve güvenli bir şekilde kullanılırlar. Aleve karşı koruma özelliğine sahip oldukları için yangın anında oluşması olası can ve mal kayıplarının en aza indirilmesine katkıda bulunurlar. Herhangi bir tesiste ya da binada yangın çıktığı zaman pek çok kişinin aklına ilk olarak elektrik tesisatı gelir. Yangına karşı koruma sağlayan halojen free kablolar etkili yangın koruma sistemleri geliştirilmesinde oldukça etkili bir rol oynarlar.


Halojen içerisinde brom, iyot, flor ve klor gibi elementleri barındırır. Halojensiz olan ürünlerde yangın esnasında havaya aşındırıcı ve zehirli gazların çıkması da söz konusu olmaz. Bu özelliği sayesinde çok büyük tehlikelere neden olabilecek kapalı ortamlardaki yangınlarda nispeten can güvenliğinin sağlanması mümkün olur. Metalik yüzeylere aşınma ve bozulma oluşmasının önüne geçilmiş olur, böylece bu tür istenmeyen durumlar daha az zayiatla atlatılmış olur. Halojen free kablolar alev geciktirici özellikleri nedeniyle otel, demir yolu, sinema, uçak, havaalanı terminal binası, tiyatro salonları gibi mekanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. 


Kablo Seçimi Nasıl Yapılmalı?


Kablolar kullanım amaçlarına, kullanım yerlerine ve yalıtım seviyelerine göre olmak üzere üç farklı şekilde sınıflandırılabilirler. Kablo seçilirken ilk olarak kullanım alanları ve amaçları belirlenmelidir. Buna ek olarak kablonun yalıtım seviyesi ve ortam çalışma sıcaklığı doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Kablonun ortam çalışma sıcaklığı yalıtım ve koruyucu kılıf malzemesi seçiminde oldukça etkili unsurlardır eğer kablonun çalışma ortamında kimyasal, asit, yağ, nem varsa uygun yalıtım ve koruyucu kılıf malzemesi seçilmesine özen gösterilmelidir. Kablo boyu kesit seçimine etki etmekte olup kablonun hareketli mi sabit mi kullanılacağı da göz önünde bulundurulmalıdır.


Kablolar kullanılacak oldukları sisteme ve düzeceğe uygun olacak şekilde seçilmelidirler. Uygun olmayan türde bir kablo seçilmesi devrenin zarar görmesine, elektrik akımının iletilememesine, sigorta atmasına ve daha birçok farklı sorun oluşmasına neden olabilir. Bu tür sorunların önüne geçilebilmesi için devrenin ihtiyacı olan özelliklere sahip kablo türünün çok iyi bir şekilde belirlenmesi ve buna uygun kablo seçimi yapılması gerekir. Seçim esnasına kaliteli ve dayanıklı kablolar üreten markalar tarafından üretilen ve kalitesinden emin olunan ürünlerin tercih edilmesi uzun ömürlü kullanım imkanı sağlayacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.