Halojen Free Kablo Kullanmak Neden Önemlidir?

28-05-2021 12:36
Halojen Free Kablo Kullanmak Neden Önemlidir?

 

Halojenler, periyodik tabloda 7A grubunda bulunmakta olan tepkimeye eğilimli ametaller olup doğada elementel olarak değil mineral olarak bulunmaktadırlar. Oda koşullarına iyot katı, flor ve klor gaz, brom ise sıvı halde olup zehirli ve tehlikeli ametaller olarak bilinirler. Halojensiz malzeme ise bu ametalleri içermeyen malzeme demektir. 


Halojen içeren herhangi bir malzeme yanarsa ortaya HCI yani hidroklorür çıkar. Havadaki gazlarla birleşen hidroklorür ortaya hidroklorik asiti çıkarır ve bu hidroklorik asit insan sağlığı açısından çok zararlıdır. Bu nedenle elektrik panolarında halojen free kablolar diğer bir deyişle halojensiz kablolar kullanılmalıdır. Halojen free kablolar bir yangına maruz kaldığında zehirli gaz oluşturmaması nedeniyle insan sağlığının riske atılması engellenebilmektedir. 


Halojen Free Kablo Nedir?


Günümüzde hemen her alanda kullanmakta olduğumuz kabloların elektrik enerjisinin emniyetli bir şekilde iletilmesini sağlanmasında oldukça önemli bir rolü olduğu rahatlıkla söylenebilir. Güvenli yaşam alanları oluşturulabilmesi için kablonun kullanım alanı belirlenmeli ve kablo üretiminde kullanılan materyallerin uygunluğu konusunda dikkatli olunmalıdır. 


Dezenfeksiyon uygulamalarından elektrik lambalarına kadar çok geniş bir kullanım alanına sahip olan halojenler, kimyasal tepkimeye yatkın olma özelliği taşıyan ametallerdir. Halojen içeren kablolar ısı ile girdikleri etkileşim sonucunda karbondioksit, karbonmonoksit ve hidroklorik asit gibi zararlı gazların ortaya çıkmasına neden olurlar. Bu nedenle halojen içerikli malzemeler kullanılarak üretilen kablolar herhangi bir yangın durumunda insan sağlığı açısından çok tehlikeli sonuçlara yaratabilmektedirler.


Halojen free olarak adlandırılan kablolar tehlikeli ametaller içermeyen malzemeler kullanılarak üretilirler. PVC kabloların yangın esnasında çıkarmakta olduğu siyah duman ve zehirli gazlar halojen free kablolarda oluşmaz. Aynı zamanda halojen free kablolar ısı salınımını azaltma özellikleri sayesinde alevlerin yayılmasını da engelleyebilirler.


İhtiyaç duyulan tüm yapılarda kullanılarak güvenlik ile ilgili endişelerin hafifletilmesini sağlayan halojen free kablolar en fazla tercih edilen kablo çeşitlerinden biri olma özelliğine sahiptir. 


Yanmaz Kablo Kılıfı Nedir?


Kablolar bir ya da daha fazla sayıda elektrik iletkeninin ayrı ayrı izole edilmiş toplamından meydana gelir. Bir kablonun sahip olduğu özellikler üretildikleri materyale göre değişiklik gösterir. Kablonun üretiminde kullanılan materyaller aynı zamanda kablonun nem, alev ve kimyasallara karşı dayanıklılığı konusunda da belirleyici olma özelliğine sahiptir.


Kabloların dış kılıfları PVC (Polivinil Klorür), silikon kauçuk, Halojen Free ve Polietilen (PE) gibi genelde iç yatak ile aynı materyaller kullanılarak yapılır ve dıştaki koruyucu kısımdır. Halojen Free kablo kılıfları aleve ve çeşitli kimyasallara karşı kabloların savunma hattını oluşturma görevini üstlenir.


Kabloların dış kılıfında halojenden arındırılmış malzemeler kullanılması, yangın esnasında zehirli gazların yayılmasını engeller. Buna ek olarak halojen free kablo kılıflarının duman yoğunluğu da düşüktür ve alev geciktirici özelliğe sahiptir. Böylece yangının yayılmasını engeller ve olası zararların minimize edilmesinde rol oynarlar.


Yangına Karşı Güvenli Kablolarda Kalite Çok Önemlidir


Eğer kullanılan kablolar standartlara uygun özelliklere sahip bulunmazlarsa;


  • Yangın esnasında asit, zehirli gaz ve yoğun duman oluşur,

  • Yangın yapısal özellikleri nedeniyle kolay yanan kablolar üzerinden hızlı bir şekilde ilerler ve tüm binaya yayılır,

  • Yangın, alarm ve acil durum destek sistemleri gibi yangın esnasında çalışmaya devam etmesi çok önemli olan sistemlere olan enerji iletimi kesilir,

  • Yangının söndürülmesi ve hasarın azaltılması için çalışan kurtarma ve itfaiye ekipleri işlerini çok daha zor şartlar altında yaparlar ve ölümle sonuçlanabilecek ciddi kazalarla karşı karşıya kalınabilir.


Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği’nin 83.maddesine göre;

Bir yangın esnasında sistemlerin kablolarının uzun süre çalışır durumda kalması ihtiyacı oluşabilir. Bu nedenle kablolar yangın durumunda en az 60 dakika dayanabilecek ve çalışmaya devam edebilecek özelliklere sahip olmalıdırlar. Bu kablolar;


  • Yangın kontrol panelleri,

  • Sesli ve ışıklı alarm cihazları,

  • Sesli tahliye sistemi amplifikatörlerine, hoparlörlerine, acil durum kontrol cihazlarına giden sinyal ve besleme kabloları olarak sıralanabilir.


Halojen free kablolar yapısal özelliklerinden dolayı yangın esnasında kablo içerisinde akım taşıma görevini belirli bir süre daha gerçekleştirebilmektedirler. Halojen free kabloların kullanımı özellikle insanların yoğun olduğu, yangın durumunda panik yaşanması olası yapılarda ve yüksek katlı binalarda,  alışveriş merkezlerinde, okullarda hastanelerde, otellerde, tiyatrolarda, sinema salonlarında, hava alanlarında, maden ocaklarında, metro ve kara yolu tünellerinde, fabrikalarda, bilgi işlem merkezlerinde ve buna benzer yerlerde kullanılır. 


Bu tür ortamlarda alev almaz, yangına dayanıklı ve gerekli dielektrik özelliğini sağlayabilecek halojensiz kablo kanalları kullanılmalıdır. Ayrıca boru ve bağlantı elemanları da halojensiz olarak tercih edilmelidir.


Halojen free kablolar herhangi bir alarm devresinin en önemli bileşeni olma özelliğine sahiptirler. Yangın alarm kablosu, bina içi sabit tesisatlarda kullanılmakta olan sinyal ve data iletim amaçlı kablo olarak tanımlanabilir. Başlıca yangın alarm, güvenlik ve dahili telefon sistemlerinde kullanımı sıklıkla tercih edilir. Ekranlı kablolar dış elektriksel girişimden korunur ve sinyal kalitesinde süreklilik sağlanır. Yangın esnasında kolay müdahale edilebilmesi için mutlaka çalışması gereken acil durum emniyet devreleri arasında yangın ihbar ve alarm sistemleri, pozitif basınçlandırma fanları, yangın kaçış merdivenleri, hasta ve itfaiyeci asansörleri, duman ve ısı fanları, yangın pompalarını besleyen kablolar, yangın suyu sistemleri, anons sistemleri, acil durum aydınlatma sistemleri bulunmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.