Cat 6 Kablo Nedir? Cat5 VE Cat6 Arasındaki Farklar

21-04-2021 14:19
Cat 6 Kablo Nedir? Cat5 VE Cat6 Arasındaki Farklar

Cat 6 kablo diğer ya da Kategori 6 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türü olarak tanımlanabilir. UTP (Unshielded Twisted Pair) ya da korumasız bükümlü kablo, analog veri iletim kablolarından biri olup dokuz tür olarak üretilir. Kablonun içinde bir plastikle koruma sağlanan türü STP kablo olarak adlandırılır. UTP kablolarda veriler, bakır teller üzerinden analog sinyaller şeklinde gönderilir. UTP kablo Ethernet protokolünün fiziksel katmanında en çok kullanılan kablo türü olup dokuz türü 4 Mbps ile 1 Gbps arasında değişen farklı bant genişlikleri sağlamaktadır. Korumasız olmaları nedeniyle UTP kablolar, diğer kablolara kıyasla sinyal gürültüsünden çok daha fazla etkilenmektedirler. UTP kablolar eskiden geniş alan ağlarının en önemli unsuru olmasına rağmen giderek yerini fiber optik kablolara bırakmaktadır. Cat 6 250 MHz’lik frekans geçişine elverişli ve 10GBASE-T Ethernet standardını sağlayan kablo olarak bilinir. 1 Gbps bant genişliğini sağlayan Cat 6, Cat 5’e oranla daha sağlam bir kablodur. Cat 5 1000 Mbps’e kadar bant genişliği sağlayabilmektedir.


Cat 6 Kablo Özellikleri Nelerdir?


Cat 6 kablo, Cat 5/5e ve Cat 3 kablo standartlarıyla geriye dönük uyumlu, Ethernet ve diğer ağ fiziksel katmanları için standartlaştırılmış bükümlü çift kablo olarak tanımlanabilmektedir. Cat 6, Cat 5/5e’ye göre çapraz konuşma ve sistem gürültüsü için daha katı spesifikasyonları karşılar. 


Cat 6 kablo, kablo kılıfının yan tarafındaki baskı ile tanımlanabilmektedir. Kablo türleri, konektör türleri ve kablolama topolojileri ANSI/TIA-568 tarafından tanımlanmış bulunmaktadır. Cat 6 bağlantı kabloları normalde 8P8C modüler konektörlerde, T568A ya da T568B pin atamalarının kullanılmasıyla sonlandırılır. Performans bir kablonun her iki ucunun da aynı şekilde sonlandırıldığı durumlarda karşılaştırılabilir. Cat 6 sınıfı ara kablolar, jaklar ve konektörler Cat 6 kablolama ile kullanılmazlarsa genel performansın düşmesi ve Cat 6 performans özelliklerinin karşılanamaması söz konusu olabilir. 


Cat 6 Ethernet kabloları,  yüksek veri aktarımını ve yüksek veri trafiğini gerektiren bilgisayar ağlarında kullanılır ve oldukça büyük avantaj sağlarlar. 100 metreye kadar kullanılabilen Cat 6 kablolar, yüksek boyutta hızlara ulaşabilirler, Cat 5 kabloların kullanılabildiği her yerde kullanılabilirler. Cat 6 kablolar aynı zamanda güvenlik sistemlerinde ve telefon ağlarında da sıklıkla kullanılırlar.

 


Cat 5 ve Cat 6 Kablo Arasındaki Farklar Nelerdir?


Cat 5 ve Cat 6 kablolar çeşitli amaçlarla kullanılsa da en yaygın kullanımına ağ kablolarında rastlanmakta diğer bir deyişle bilgisayarları ve sunucuları modemlere ve ISS’lere bağlamaktadırlar. Teknoloji sektöründeki tüm unsurlar gibi bu kablolar da yıllar içerisinde önemli değişiklikler yaşamış ve geliştirilmiştir. En yeni teknolojilerin ürünü olan kablolar önceden kullanılan kablolara oranla çok daha yüksek performanslara sahiptir. Cat 5 ve Cat 6 kabloları arasındaki fark yalnızca hız farklılığı değil aynı zamanda parazitin azaltılmış olmasıdır.


Elektronik ekipmanlar son derece doğal olarak elektromanyetik sinyaller yayarlar. Çok sayıda kablo birbirine yakın şekilde bulunduğunda bu kablolar birbirini etkileyebilir. Bu durum "crosstalk” yani parazit olarak adlandırılır. Cat kablolarının Cat 6 gibi daha yeni sürümleri gelişmiş koruma ve bükülü kablo tasarımı dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle parazitin etkisini azaltmaktadır. 

 


Cat 5 ve Cat 6 kabloları arasındaki farklar, sahip oldukları özelliklerin yanı sıra üretimlerine kullanılan yöntemler ve malzemeler noktasında da gözlemlenebilir.  Bununla birlikte Cat 5 ve Cat 6 kabloları aynı bağlantı noktasına takılabilir. RJ-45 tüm kabloların ortak ucu olarak kabul edilir. Bir bilgisayardaki, yönlendiricideki ya da benzeri bir başka aygıttaki herhangi bir Ethernet jakına takılabilir. 


Cat 6 kablolar Cat 5/5e kablolara göre daha iletkendir ve yapı olarak daha uzun metrajlara veri iletebilmeleri mümkündür. Cat 6 kabloda bulunan dış parazit koruması Cat 5 kabloda bulunmaz. Buna ek olarak Cat 6 kabloda, kablonun dolaşmasını önleyen bir ayırıcı ve parazite karşı alüminyum folyo da bulunmaktadır. Cat 6 kablolar daha dayanıklı ve Cat 5 kablolara göre daha uzun ömürlü kullanıma uygun kablolar olarak bilinirler. 


Hangi Kabloyu Tercih Etmelisiniz?


Cat 5 ve Cat 6 kabloların özellikleri ve farkları gibi bilgilerden sonra sıra belki de en önemli soruya geliyor: Hangi kablo türünü tercih etmelisiniz? Aslında bu sorunun son derece basit bir yanıtı bulunuyor. Evet, yalnızca teknik özellikler açısından değerlendirirseniz Cat 6’nın çok daha iyi bir seçim olduğu açıkça görülebiliyor. Ama bu her zaman her kullanıcı için Cat 6 kablo kullanımı gerekir anlamına gelmez. 


Standart kullanıcılar ihtiyaçlarını Cat 5 kablolar ile de karşılayabilirler. Cat 5 kabloların desteklediği hızlar en az birkaç yıl daha konut internet bağlantılarının sağlayacağı hızlardan çok daha fazlası olacak gibi görünmektedir. Genel olarak daha fazla hız talep eden ticari kullanıcılar için doğru tercih şüphesiz yüksek gigabit hızlara sahip olan Cat 6 kablolardır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.